ТОП 10 најстрашни еколошки катастрофи

Првото место го завзема нуклеарната катастрофа Чернобил, 26 Април.  Еден од реакторите во чернобилската нуклеарна електрана експлодира и голема количина на радијација е отидена во атмосферата. Радијацијата се шири преку тогашниот советкски сојуз на Русија и Европа.  Како реакција на ова, дијагностицирани се голем број на рак дури и кај деца.
Позади Чернобилската катастрофа се наоѓа несреќата со индиско растение на пестициди во Бопалу, после што 45 тони метил изоцијанат биле излезени од фабриката. Во фабриката за неколку часа починале неколку илјади луѓе. Многу од преживеаните биле со оштетен вид или пак има некрозирани органи. Шокантниот е бројот исто на деца кои биле родени со телесни оштетувања.
На трето место е експлозија на кувајските извори на нафта во 1991 година, која беше запалена од страна на Садам Хусеин. Биле запалени 600 извори, а оганот горел седум месеци. Заливот бил полн со смртоносен дим и пепел. Биле изумрени голем број на животни.
Во 1978 година во Њу Јорк, во близина на водопадите во Нијагара, кај љубовниот канал мало население уништиле тони на индустриски отпад. Една локална компанија закопала 21 тон токсичен отпад во периодо од 1940-50. Во текот на годините отпадот почнал да се пробива низ двориштата и подрумите, а во 1978 проблемот ескалрал и станал неподнослив. Многу од населението ги продале своите домови или го напуштиле домот, а целото подрачје било евакуирано.
Петото место го завзема излевањето на нафта од Танкер ‘’ Exxon Valdez ‘, во Аљаска 1989 година. Околу 10.08 милиони галони на нафта се прошириле во вода и иако биле евакуирани голем број на луѓе и животни сепак повеќе од 11.000 луѓе и стотини илјади животни починале.  
Шестото место го зазема јапонска нуклеарна катастрофа во 1999 година. Тројца работници во фабрика неправилно ракувале со состојките во производството со ураниум. Двајца од нови починале, а стотина луѓе биле изложени на радијација.
Седмото место го завзема ‘’бродски гробишта‘‘ во централна Азија, на место каде некогаш било Аралско езеро. Некогаш четврто најголемото езеро во светот, се намалило за 90 % до 2010 година.
На осмо место е експлозијата во Италијанска фабрика за хемикалии, северно од Милано во 1976 година. Најпрво почнале да умираат животните. А подоцна и луѓето ги почувствувале последиците.
Претпоследното место припаѓа на болеста Мианмата во 1956 година, која на почетокот ја викале ‘мачкин танц’ бидејќи најпрво болеста ги зафатила мачките.  
На последно место се наоѓа нуклеарната ноќна мора од 1979 година, експлозија на нуклеарка Three Mile Island  во Харисбург. Никој не починал, а таа несреќа често се наведува бидејќи во Америка во последните 30 години не е изградена ниедна нуклеарна електрана.

facebook
Twitter
Follow

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Scroll to Top