Потребни Состојки:
- 100 гр наут (леблебија)
- 100 гр Бриселска зелка
- 3 шампињони
- 1 авокадо
- 50 гр спанаќ
- 50 гр рукола
- 20 g индиски ореви
- 3 големи лажици кокосово млеко
- маслиново масло
- малку семе од сусам
- бибер
- сол
Начин на подготовка:
- Потопете 100 гр наут во вода преку ноќ да отстои, исплакнете го наутро и варете го 40 минути. Во водата може веднаш да се стави сол за зрната да останат цврсти.
- Бриселска зелка ја посолуваме и ја пропржуваме во маслиново масло на тивок оган 20 минути. Покријте ја тавата со капак.
- Исечете ги печурките на парчиња и пропржете ги во маслиново масло од двете страни додека да добијат златно кафеава боја.
- За сос изблендирајте грст индиски ореви со 3 лажици кокосово млеко, додадете по малку од ѓумбирот, свежо мелениот црн бибер и сол, и измешајте. Посипете со семе од сусам.
- Сервирање: ставете го наутот во чинија, додадете ги спанаќот и руколата, додадете ја бриселската зелка, печурките, ставете го сецканото авокадо. Послужете го заедно со сосот од индиски ореви.
Пријатен оброк!