10 Здравствени придобивки од спортот и физичката активност

Не е тајна дека физичката активност е добра за вас, но дали знаете за сите начини на кои вежбањето може да го подобри вашето здравје? Најбитните 10 придобивки од спротот и физичката активност се:

  1. Подобрен здравствен кардиоваскуларен систем. Срцето е мускул, треба да се разработи! Редовното вежбање може да помогне во подобрување на целокупното здравје на целиот кардиоваскуларен систем.
  2. Намалување на ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес. Поздраво срце значи намален ризик од кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар и дијабетес.
  3. Помош при справувањето со вишокот килограми. Не само што физичката активност согорува калории, туку го подобрува и вашиот метаболизам на долг рок.
  4. Намалување на крвен притисок. Физичката активност го одржува срцето и крвните садови здрави, помагајќи да се спречи хипертензија.
  5. Засилена аеробна кондиција. Учеството во аеробни активности – како што е трчање, возење велосипед или пливање може да ги зајакне и белите дробови.
  6. Подобрена мускулна сила и издржливост. Вежбите за отпорност го предизвикуваат вашиот мускулен систем, што резултира со посилни мускули.
  7. Олеснување на стресот. Вежбањето е одличен стимулатор на доброто расположение и се покажа како ефикасен метод за олеснување на стресот.
  8. Намалување на ризикот од одредени видови на карцином. Луѓето кои редовно вежбаат имаат помала веројатност да развијат рак на дојка, дебелото црево и белите дробови.
  9. Зајакнување на имунолошкиот систем. Повеќе вежбање е еднаквно на помалку разболување. Подобрен сон. Знаеме само колку е важно спиењето и вежбањето и како може да ви помогне да ги искористите овие придобивки.
  10. Придобивки за менталното здравје. Вежбањето е добро и за вашето ментално здравје, бидејќи може да се бори со чувствата на вознемиреност и депресија, да го заостри фокусот и да ја подобри самодовербата.

Кога ќе ги додадете сите овие придобивки заедно, што добивате? Подолг, поздрав, попријатен живот!

facebook
Twitter
Follow
Scroll to Top