Куркумата е природен лек кој е многу познат во далечниот исток, во земји како Кина, Индонезија и Индија.Освен што на храната и дава богат и егзотичен вкус, куркумата може многу да помогне при лечење на разни болести.Куркумата е дел од семејството на ѓумбир, а нејзиниот вкус зависи од тоа колку е свежа. Доколку е свежа таа има малку лут и ароматичен вкус, додека сушената куркума има вкус на мешавина од портокал и ѓумбир. Поради својата интензивна боја често се користи за бојадисување на разни работи а многу често се става и во сенфот.
Куркумата во себе содржи противвоспалителни состојки, како и антиканцерогени и антивирусни.Со оглед на тоа дека има исклучително силно дејство, многу често куркумата се користи како замена за лекови. Од таа причина препорачаната доза е една лажица.Куркумата позитивно делува при згрутчување на крвта, со тоа што го забавува процесот.Куркумата позитивно делува и при депресии. Направени се доста истражувања и ниту еден од истражуваните нема покажано некаква нус појава од користењето на куркума.
Во борбата со холестерот често куркумата издвојува победа. Почнете со користење на време и навремено спречете ги последиците што би ги добиле од зголемен холестерол.Ваквото позитивно делување на куркумата е благодарение на големиот број антиоксиданти кои ги содржи.Со честот конзумирање на куркума, без да се пречекори дозата од максимум една лажичка на ден, ќе превенирате многу болести.