Хлорофилот и неговата моќ

10 неверојатни предности за пигментот на зелениот зеленчук

Зелениот зеленчук во себе содржи специфичен пигмент преку кој ја добива својата боја, но уште побитно е колку тој хлорофил е здрав за конзумирање по здравјето и виталноста на човекот. Неговото височество хлорофил.
1. Поттикнува губење на килограми.
Хлорофилот влијае како директен убиец на гладот. Ова е потврдено со голем број на истражувања, а хлорофилот го прави идеален за луѓето кои се борат со намалување на килограмите.
2. Редукција на непријатен мирис на тело.
Уште една од придобивките на хлорофилот е што помага во регулирање на непријатниот мирис на телото. Неколку студии се правени конкретно за оваа тема и е докажано дека со доволен внес на хлорофил телото ја губи непријатната миризба.
3. Го забрзува процесот на лечење.
Ова е познато уште од дамнина. Хлорофилот успешно делува при зараснување на рани. Ваквиот ефект е потврден уште од 1950 година преку спроведена студија на Универзитетот Батлер.
4. Го подобрува варењето на храната и здравјето на цревата.
Со употреба на хлорофил ќе го решите проблемот со опцтипација или пак воспалителни проблеми во цревата.
5. Поттикнува детоксификација.
Во секојдневието постојат многу токсични метали кои луѓето ги примаат во телото без да бидат свесни. Хлорофилот е способен да се врзе со овој метал и да ја успори нејзината апсорбција.
6.  Има антиоксидативну особини.
Антиоксидативнара особина е уште една пд многуте во низата на позтивни работи за хлорофилот. Баш поради ова хлорофилот има добиени статус на “супет храна”.
7.  Го намалува отокот и црвенилото.
Употребата на зелениот зеленчук при воспаленија е вообичаена пракса во традиционалната медицина, па се почесто се користи и во модерната доба. Активните состојки во овие билки кои го намалуваат црвенилото или го намалуваат отокот е секако хлорофилот.
8. Одржува баланс на киселината и базата во организмот.
Ваквиот баланс спречува раст на патогени и ја подобрува работата на мозокот, бубрегот и срцето.  Хлорофилот содржи магнезиум кој е алкален и ги балансира штетните ефекти што е една од најмноќните придобивки на хлорофилот.
9. Создава црвени крвни зрнца.
Хлорофилот е структурно ист како и човечкиот хемоглобин само што во својот состав има магнезиум.
10. Има потенцијал да лечи рак.
Иако нема конкретен доказ дека лечи од рак, многу студии покажале дека хлорофилот има голем потенцијал да помогне во процесот на лекување.

facebook
Twitter
Follow

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Scroll to Top