Јогата како начин на живот: зошто секој може да ја практикува јогата

Во последниве години, јогата стана составен дел од животот на многу луѓе
ширум светот.Но, во исто време, малкумина навистина разбираат што е
суштината на оваа древна практика. Во оваа статија ќе зборуваме за тоа
што е всушност јогата и зошто секој може да ја практикува, без оглед на
нивните верувања и физичка форма.

Што е јога?
Терминот „јога“ потекнува од санскритскиот корен „јоџ“, што значи „единство,
хармонија, врска, сојуз“. Ова е суштината на јогата: обединување на телото,
умот и душата со цел да се живее исполнет и среќен живот. Може да се
каже дека јогата е збир на упатства кои му помагаат на човекот подобро да
ја разбере структурата на своето тело.

Јогата како начин на живот
Тренингот на умот е главната работа што ја изучува јогата. Илјадници мисли
минуваат низ нашите глави секоја минута, од кои многу не само што се
бескорисни, туку можеби и деструктивни. Важен дел од јогата е вежбањето
на внимателноста, кое помага да се запре неконтролираниот тек на мислата
и да се насочи во вистинската насока. Многу е важно да научите да
размислувате позитивно: да размислувате за она што го сакате, да ги
забележувате сите добри работи што се во сечиј живот во секое време, без
разлика колку тоа може да изгледа тешко.
Современите истражувања потврдуваат дека дури и минималното
практикување на јога помага да се справите со депресијата, ја
стабилизирате психолошката и физичката состојба.

Дишењето во Јогата  Најважниот аспект на јогата е способноста да го контролирате сопственото дишење. Повеќето од нас не се свесни колку е важна и моќна алатка за управување со емоциите и состојбите. Неколку минути длабоко дишење може да го запре бесот и состојба на силна возбуда, дишењето низ десната ноздра дава јасност на мислите и помага да се фокусираме, а задржувањето на здивот има лековито дејство врз нашето тело. Повеќето од нас не размислуваат за тоа како дишат и, за жал, не знаат како правилно да дишат за да го заситат целото тело со кислород, да ја одржат неговата младост, здравје и убавина. Практиките за дишење на јогата ќе помогнат да се пополни оваа празнина.

Движењето во Јогата
Физичкиот дел, или „асани“, е можеби најпознатиот аспект на јогата. Без
здраво, флексибилно и „отворено“ тело, многу е потешко да се одржи
бистар ум, свесност, да се контролираат мислите, постапките и
емоционалната состојба. Јогата може да го претставува секое движење во
кое останувате свесни и внимателни: од пешачење до работа до вежбање
на справи во фитнес клуб. Обрнувајќи внимание на тоа како се чувствува
телото при движење, не само што побрзо и поефикасно постигнуваме добро
здравје, туку ја развиваме и вештината на свесност и присуство во
моментот, без кои е тешко да се ужива во животот.

Звукот во Јогата
Звукот е потценет, но многу важен и ефективен дел од јогата. Ако ја
прифатиме теоријата дека сите ние сме комбинација од бранови и
вибрации, звукот станува најважната алатка за управување со животот. Не
за џабе во сите религии се посветува големо внимание на звуците на
пеење: песните, заедно со танцот, се составен дел од животот на луѓето
уште од античкото време. Постојат студии кои покажуваат дека звуците
влијаат не само на нашите клетки, туку и на нашите гени.

Ритуали во Јогата
Ритуалите не се толку очигледни, но во исто време се многу ефикасни
аспекти на јогата, кои значително и брзо го подобруваат квалитетот на
животот. Ритуали поврзани со јадење, будење и спиење, комуникација,
готвење, работа – јогата ги опфаќа сите аспекти на човечкиот живот и дава
мудри, вредни совети кои помагаат да се оптимизираат напорите и да се
зголеми квалитетот на животот и среќата.

facebook
Twitter
Follow

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Scroll to Top